Антидискриминација важан пут за интеграцију Рома

Међународни дан Рома 
08/04/2020
Утицај дискиминације на школовање ромске деце
06/11/2020

Ромска заједница често доживљава ситуације које су  постале и прихватљиве и у ромској заједници.

Најчешћи моменти при запошљавању доживљавају дискриминацију ,а  најчешће прикривену . Како? Зашто? Због чега?

Одговоре добијамо приликом јављања на конкурс да нису довољно школовани , да немају искуства и да се оглас не односи на њих.  Тако и овог пута прича нам еманципована Ромкиња која тражи посао.

 

 Студија случаја

Током конкурса јавља се на оглас поводом посла. Послодовац телефоном закаже термин и након доласка на интервју , говори Ромкињи да је управо запослио радницу и да је затворен конкурс, а након тога недељу дана бива исти конкурс отворен. Ромкиња која се јавља на други конкурс запошљавања , запошљавају је на месец дана а остале раднике на три месеца. Током обављања послова говоре ,,пазите Роми краду лопови су „ и избегавају да се друже са њом запослени и онда напушта посао. Током прибављања документације не знавши да је повратник по споразуму реадмисије  и да не чита и не пише српско писмо одбија запослено лице да попуни формулар на шалтеру да би Ромкиња   прибавила  документацију.

Толико пута истраживање је довело до тога да постоји дискриминација да није непредвидива него већ устаљена у појединим областима. Тако да човек размишља да често напусти земљу, или одустаје од конкурса или прибављање документације , јер наилази на проблеме . Потребно је још процеса и примера добре праксе и јавних трибина које промовишу добру праксу за  интеграцију ромске заједнице. Да ли заиста толико стереотипа о Ромима да воле да добијају само  социјалну помоћ и не желе да раде , да ли су појединци у питању било које националности који такве ставове имају или је то само зато што је Ром.?

Зар не желимо да сви радимо , будемо усмерени на своју децу која се образују и спремају за своју будућност? Или желимо да деца пате као што су и родитељи тешким радом или залагањем омогућили тој истој деци да науче и да се образују.

Потребно је више праћења стратешких докумената и каква је њихова примена. Тешко је превазићи и не осврнути се на такве ставове друштва који чине грађани и грађанке Србије .  Фактори који утичу на дискриминацију су медији и медијска пажња . Када говоримо у медијима : Један Ром је убио, украо , опљачкао …Све више се презентује негативна понашања и именује националност у медијима.

Толеранција и поштовање различитости треба поштовати и залагати се усмерити и јавности медијски пропратити више добрих примера позитивне праксе него рађати стереотипе и предрасуде о било којој нацији или националности.