Пројекат „Образовање најмлађих генерација као покретача основа – ЕГАЛ против дискриминације“
07/04/2020
Антидискриминација важан пут за интеграцију Рома
06/11/2020

Међународни дан Рома је дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима с којима се Роми суочавају..

Дан је  проглашен 1990. године у месту Сероцк у Пољској, четвртог Светског ромског конгреса Међународне ромске уније (IRU), у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у Chelsfieldu крај Лондона 7—12. априла 1971. године. На том је конгресу донесена одлука о ромској химни за коју је изабрана песма Ђелем, ђелем (ромскиИшао сам, ишао) и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена двобојница с црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.

Поводом Светског Дана Рома 8.априла свим грађанима ромске националности честитам Дан Рома.

Широм света обележава се Међународни дан Рома и на тај начин упознајемо се са ромском културом , језиком обичајима и традицијом, упознајемо се са проблемима са којима се суочава ромска заједница.Кроз упознавање проблема ромске заједнице израђена је и Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња са циљем да се побољша положај заједнице у друштву.

Спровођењем  стратешких докумената и имплементацијом истих како на националном тако и локалном нивоу унапређује се живот једне националне мањине.

Држава пружа подршку и показује спремност да се унапреди живот ромске националне мањине кроз програме антидискриминационе политике,програме запошљавања, становања,образовања и неговање културних вредности и очување језика.

Један од важних програма је Подршке ЕУ инклузијиРома оснаживање локалних заједница за укључивање Рома који спроводи и наша општина Смедеревска Паланка. Кроз тај програм  планиран је већи обухват деце у образовни систем,  повећати редовност похађања наставних програма и рад са породицама. Такође постоји Мобилни тим како у Смедеревској Паланци тако и у другим градовима који имају циљ да пруже подршку и помоћ ромској заједници и развије међусекторску сарадњу између заједнице и институција.

Акценат се ставља на образовање јер је образовање један од најважнијих области где можемо на тај начин унапредити живот наше заједнице.Једна од важних карика  друштва је и  Савет ромске националне мањине који је саветодавно тело у РС и спроводи програме Афирмативних мера у образовању .

Због тренутне ситуације и ванредног стања у земљи не треба бити окупљања  ,, Останите код куће“ информишите се  путем друштвених мрежа и чувајте једни друге. Показали сте солидарност и хуманост вашим боравком код куће, показали сте вашу хуманост донацијама за грађане, показали сте вашу хуманост као волонтери и волонтерке.

 

Сви чланови Мобилног тима општине Смедеревске Паланке честитају Ромима И Ромкињама Међународни Дан Рома.

Бахтало Тумаро Романо Диве Ромален.

Kulturako aresipe 06-04-2020 – Zdravka Simic 1